KVĚT SOLI | CVIJET SOLI

ZÁZRAK Z NINU

Květ soli z Ninu vzniká původním způsobem více jak 500 let. Obohacený o přírodní minerály, zesiluje chuť každého jídla a stává se nezbytným kulinářským kořením. Získává se výhradně za ideálních povětrnostních podmínek a shromažďuje se brzy ráno a pozdě večer kdy nefouká vítr. Na hladině laguny vzniká jako tenká vrstva soli podobná okvětním lístkům, která se ručně sbírá pomocí mikronového síta. Květ soli patří ke specifickému typu mořské soli používané pro jemné a dekorativní solení. Bohatá a intenzivní chuť, měkká, nadýchaná a krystalická struktura jedinečným způsobem harmonizují tradiční i moderní pokrmy

KVET SOLI

KVĚT ZDRAVÍ

Obsahuje 80 základních minerálích látek, jako je sodík (Na), draslík (K), vápník (Ca) a hořčík (Mg). Je také zdrojem stopových prvků jako je jód (I), fosfor (P), brom (Br), zinek (Zn), železo (Fe), mangan (Mn), měď (Cu) a křemík (Si)

KVĚT SOLI

OCHUCENÝ KVĚT SOLI

V naší nabídce máme speciální produkty i pro opravdové gurmány. Jedná se především o květ soli s černými lanýži. Další skvělou volbou je květ soli s kajenským pepřem nebo jemnější varianta s pepřem zeleným.

KVĚT SOLI S ČERNÝMI LANÝŽI | 80g
KVĚT SOLI SE KAJENSKÝM PEPŘEM | 80g
KVĚT SOLI SE ZELENÝM PEPŘEM | 80g

KONEČNĚ O SOLI

Sůl je jedinečně nadčasová – existuje od doby jako voda a kámen a bude existovat ještě dlouho po nás. Sůl historicky provázela lidský vývoj od nepaměti. Objev, že sůl lze použít ke konzervaci potravin, hluboce ovlivnil pokrok lidstva a rozvoj ekonomik mnoha zemí.

solana nin

Rozdíl mezi přírodní a ručně sbíranou mořskou solí z Ninu
Přírodní sůl je kamenná a mořská. Kámen se získává ze solných dolů a mořská sůl z mořské vody. Většina solivarů vyrábí sůl průmyslovým zpracováním a úpravou ve výrobních závodech. V Solaně Nin to neděláme. Sbíráme sůl na otevřených solných polích. Laguny napouštíme mořskou vodou na jaře. Během pozdního jara a léta se voda odpařuje a tím se postupně zvyšuje koncentrace soli ve vodě. Ke konečnému odpaření vody dochází v bazénech s pevným dnem, ve kterých se na podzim „sbírá“ ručně. Ninská mořská sůl je originální, nezpracovaná a jako taková bohatá na přírodní minerály.

Nejzdravější je ručně sbíraná mořská sůl, protože obsahuje jód z mořských řas, který ovlivňuje správnou činnost štítné žlázy. Brom, který je nezbytný pro nervovou soustavu a draslík, který pomáhá při koncentraci a duševní rovnováze. Mořská sůl je lékem na stres a celulitidu, a tedy elixírem pro zdravou a krásnou pleť. Mořská sůl stopově obsahuje kromě minerálů důležité aminokyseliny a vitamíny. Ovlivňuje výměnu buněk v kůži a podkoží stimulací metabolismu a vylučování škodlivých látek.

Jak vlastně mořská sůl vzniká?
Produkce soli prochází přirozeným a ekologickým způsobem pěti etapami. Odpařování vody probíhá ve čtyřech krocích. Pátým stupněm je krystalizace, kdy se koncentrovaná mořská voda (solanka) přeměňuje z kapalného do pevného stavu.

Vlivem slunečního záření a větru vzniká z každých 8 mm mořské vody 1 mm soli. První „sklizeň“ se provádí, když je hloubka laguny 15 – 20 mm. Čerstvá sůl se pak ručně shromažďuje na hromádkách kde a přepravuje do skladu.

Průměrná produkce mořské soli za posledních 10 let je 3200 tun. Vysoké letní teploty a suchý jižní vítr usnadňují produkci mořské soli. Sezónní „sklizeň“ trvá od léta do začátku podzimu průměrně 63 dní.

Bio mořskou sůl nakupuj na www.solananin.cz

hrubá mořská sůl | květ soli | jemná mořská sůl